România are nevoie de o schimbare pe toate planurile, o schimbare care trebuie să ducă la bunăstare, bună reprezentare, rezultate și poate cel mai important, respect. Am văzut cum de-a lungul celor 30 de ani societatea noastră a fost înșelată de către reprezentanții vechii clase politice.
Trăim într-un sistem îngenuncheat în fața intereselor personale ale politicienilor. Lipsa de coerență, administrația de casa scării, cleptocrația duc la tragedii care ne afectează viața de zi cu zi.
Sunt absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul A.S.E. București. Mi-am continuat studiile cu un Master în Comunicare Internațională și, în prezent, sunt doctorand în Relații Internaționale, ambele la UBB Cluj.
Profesional, am o experiența de peste 20 de ani în poziții de management în domeniul comerțului internațional și a proiectelor economice internaționale, în mare parte în industria energiei. De câțiva ani sunt consultant pentru parteneriate între companii din România și Coreea de Sud.
Grație profesiei am avut ocazia să călătoresc în foarte multe locuri. Am putut vedea cum funcționează modele economice de succes și asta m-a făcut să-mi doresc să le pot aplica și acasă. De ce să reinventezi roata când poți adapta modele care s-au dovedit a fi funcționale.
Întotdeauna am crezut că România are un mare potențial care a rămas mereu nevalorificat datorită unei clase politice fără viziune, preocupată doar de interese personale mărunte. A devenit un clișeu să spui că România are de toate. Dar țara noastră chiar dispune de o varietate de resurse nefolosite sau prost gestionate și acesta e un fapt indubitabil, demonstrat în repetate rânduri.
Pasul spre politică nu a venit imediat. Mai întâi au fost furia și neputința pe care le-am simțit când vedeam cât de greșite sunt și la câte oportunități ratate duc politicile guvernanților noștri. După evenimentele de la finalul lui 2015 și după “ordonanța hoților”, am participat activ la toate demonstrațiile și marșurile anti-corupție și împotriva abuzurilor legislative care s-au desfășurat în Cluj.
Am ajuns la concluzia că nu ajunge doar să ies și să strig. M-am convins că pentru a schimba ceva trebuie să mă implic activ, direct în horă, și să încerc să schimb ritmul. M-am înscris în România 100, ONG-ul înființat de Dacian Cioloș, iar apoi am devenit membru PLUS și am fost ales, în rolul de coordonator politici publice, în cadrul primului Birou al Filialei Județene Cluj.
Aceasta este pe scurt povestea mea, Cristian Bordei. Sunt ferm convins că povestea mea este a multora, iar de aceea vă îndemn să vă implicați. Dacă avem puterea și oportunitatea să facem mai mult pentru comunitatea în care trăim consider că avem și obligația morală de a o face.
